جذام ،جذام در جدول،جذام خشک،جذام مرض،جذامی چیست،جذام خشک چیست؟،جذام خشک،بیماری جذام خشک،عکس جذام خشک،مرض جذام چیست،اسباب مرض جذام،مرض جذام چیست
در این مطلب از سایت جسارت می خواهیم در مورد بیماری جذام صحبت کنیم.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما عزیزان قرار گیرد.جذام یا خوره جوزام را (به انگلیسی: Leprosy)، که همچنین با نام بیماری هانسن شناخته میشود، بیماری مزمنی است که توسط باکتری مایکوباکتریوم لپره و مایکوباکتریوم لپروماتوسیس ایجاد میشود.در ابتدا، عفونتهای ناشی از این بیماری علائمی ندارند و به مدت ۵ تا ۲۰ سال به این صورت باقی میمانند. علائم این بیماری شامل گرانولوما دستگاه عصبی پیرامونی، دستگاه تنفسی، پوست، و چشمها میشود. این علائم ممکن است باعث ناتوانی در حس درد و در نتیجه از دست دادن بخشهایی از دست و پا در نتیجه آسیبهای مکرر شود. احساس ضعف و ضعف چشم همچنین ممکن است در بیمار ایجاد شود.
با مطالعه تاریخ در می یابیم جذام یکی از قدیمی ترین بلایایی است که بشر با آن دست به گریبان بوده است . اولین نمونه های جذام ، در مناطقی از جمله هند و مصر دیده شد و تا مدتها تصور می شد که این بیماری ارثی ، عذابی از جانب خداوند است. اما در سال 1873، یک پزشک نروژی به نام « گرهارد هانریخ آرمورهانسن» کشف کرد که عامل واقعی جذام، باسیلی به نام « میکو باکتریوم لپرا» است.هم اکنون نیز جذام، یکی از بزرگترین مشکلات سلامتی ، در بسیاری ازکشورهای در حال توسعه ، محسوب می شود. درآغاز سال 1998، بیش از هشتصد هزار بیمار مبتلا به جذام به ثبت رسید . در حالی که تا یک سال پیش از آن، تقریباً هفتصد هزار نمونه جدید، دیده شده بود . در مجموع به نظر می رسد بیش از یک میلیون نفر به این بیماری مبتلا هستند که بیشتر آنها در آسیای جنوب شرقی ، آفریقا و آمریکای لاتین پراکنده شده اند و تنها درهشت کشور هند، ماداگاسکار، بنگلادش، میانمار، نپال و نیجریه می توان حدود 91 درصد از کل این بیماری را شناسایی کرد.
جذام یک بیماری مزمن مسری است که به وسیله باسیل های مقاومی به نام میکوباکتریوم لپرا به وجود می آید . پوست و اعصاب، مهمترین مناطقی هستند که هدف این باسیل ها قرار می گیرند . هر چند که سایراندام های بدن نیز چندان از حمله این بیماری، مصون نیستند. به خصوص دست، پا، صورت و چشم ها ممکن است دچاراین ضایعه شوند. چون عصب این اعضا از بین می رود، بیمار آسیب دیدگی و سوختگی حاصل از بیماری را احساس نمی کند و ضایعات حاصله ممکن است تبدیل به زخم شوند . به علاوه این بیماری ممکن است خود را به صورت ضعف ماهیچه ها و فلج نیز نشان دهد و در نتیجه، معلولیتهای جدی از قبیل از شکل افتادگی عضو یا حتی کوری و از بین رفتن انگشتان دست و پا به وجود خواهد آمد.
جذام عمدتاً با قطرات بسیار ریز آب بینی می تواند پراکنده شود . بهداشت و وضعیت زندگی نیز در انتقال بیماری، نقش موثری دارند. اکثر افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، هیچ وقت متوجه نمی شوند که به این باکتری آلوده شده اند. درمیان این بیماران، عکس العمل سیستم ایمنی، نوع جذامی را که به آن مبتلا شده اند، مشخص می کند . انواع جذام عبارتند از:پسی – باسیلاری: بیماری جذامی با تعداد نسبتاً کمتر باکتری.مالتی – باسیلاری: چون بیماران جذامی مالتی، تعداد بیشتری از باسیل ها را در بدن خود دارند، بیماری آنها واگیر دارتر خواهد بود، ضایعات پوستی بیشتری خواهند داشت و درمان طولانی تری در انتظارشان است.
رنگ پریدگی پوست و بی حسی، اولین علایم جذام هستند . در بیماران مالتی- باسیلاری ، بسیاری از اندام های دیگر مانند غدد لنفاوی، بینی، بیضه و کلیه ها نیز ممکن است درگیر شوند . اما مهمترین معلولیت ناشی از جذام، درگیری اعصاب بالاتنه است که درنتیجه آن، بی حسی یا اختلال حرکتی در یک سری عضلات مشخص، به وجود می آید.
از آن جا که تمامی میکوباکتریوم های فعال قابل کشته شدن هستند، جذام یک بیماری قابل درمان است. چند دارو درمانی، موثرترین درمان پیشنهادی سازمان بهداشت جهانی برای بیماری جذام است . البته بیماران برای معالجه کامل، باید به صورت مرتب داروهای خود را طی دوره های نسبتاً طولانی مصرف نمایند . یک دوره 6ماهه برای بیماران پسی – باسیلاری و یک دوره 24-12 ماهه برای بیماران جذامی مالتی – باسیلاری کافی خواهد بود. جذام بیشتر از هر چیز، یک بیماری معلولیت آور است از این رو، هدف از کنترل برنامه ها، علاوه بر قطع انتقال باکتری و درمان بیماران، کاهش ناتوانی و معلولیت آنها نیز هست.آنچه که در این بیماری اهمیت دارد، آغاز سریع درمان است . یعنی پیش از آن که اولین علایم معلولیتها ظاهر شوند.شایان ذکر است که جذام هنوز یکی از معضلات جدی سلامت عمومی است . با وجود این ، برای کنترل آن هیچ کار جدی صورت نگرفته است . از هنگامی که راه درمان موثر برای آن پیدا شد، امکان پیشگیری از شکل افتادگی اندام ها و معلولیت وسرعت در بهبود، فراهم گردید . البته به یاد داشته باشید که این فقط درصورتی امکان پذیر است که درمان تا حد امکان، سریع آغاز شود.
جذام در طول تاریخ بیش از هر بیماری دیگری باعث وحشت و انزوای انسانها گردیدهاست. در پایان قرون وسطی جذام در غرب از میان رفت. از ابتدای قرون وسطی تا پایان جنگهای صلیبی، وسعت قلمرو جذامخانهها در سراسر اروپا چند برابر شده بود. بنابرقول متیو پاری، در کل قلمرو مسیحیت نوزده هزار جذامخانه وجود داشت.[۱۰] جذام نوعی بیماری التهابی مزمن است که به وسیله مایکوباکتریوم لپرا ایجاد میشود و طیف بالینی آن وابسته به پاسخ ایمنی فرد میزبان میباشد. هرچند بیماری به عنوان یک بیماری مزمن باکتری پوست و اعصاب محیطی مطرح است، ولی در نوع لپروماتوز باعث گرفتاری راههای تنفسی فوقانی نیز میشود. کارشناسان سازمان جهانی بهداشت مورد جذام را چنین تعریف کردهاند: یک مورد جذام، عبارت است از شخص که دچار ضایعههای هیپوپیگمانته (قرمز رنگ بدون حس)، درگیری اعصاب محیطی، از دست دادن حس و اسمیر پوستی مثبت از نظر باسیلهای اسیدفاست، به صورت منفرد یا مجموعهای از این تغییرات باشد.
ابوهریره (ره) روایت کرده که رسول خدا (ص) فرمود: زیتون را بخورید و به بدن بمالید که هفتاد مرض از جمله جذام را شفا می بخشد.در کتاب ” خواص سبزی های خوراکی ” تالیف ” مرتضی نظری آمده است که امام صادق فرموده اند : خوردن ریحان فرد را از بیماری جذام ایمن می گرداند. و نیز فرموده اند : خداوند متعال مرض جذام را از یهود برداشت، زیرا آنها چغندر می خوردند.امام موسی کاظم نیز فرموده اند : به خوردن شلغم عادت کنید ، زیرا در هر کس رگ جذام باشد آن را از بین می برد. ( بحارالانوار/ ج 14 )
نحوه انتقال این بیماری از شخصی به شخص دیگر روشن نیست . به اعتقاد بعضی پزشکان تماس مداوم انسان با فرد جذامی سبب ابتلاء به این بیماری خواهد شد اما عده ای از افراد با وجودی که سالها با افراد جذامی در تماس مستقیم می باشند در برابر این بیماری مصونیت داشته و به آن مبتلا نمی شوند و در مقابل بعضی از افراد به طور ارثی برای ابتلای به این بیماری امادگی بیشتری دارند . عامل مولد این بیماری نوعی باسیل است که در بعضی نقاط روی زمین این بیماری بیشتر و در بعضی نقاط کمتر می باشد . به علاوه این بیماری در زمان های گذشته بسیار بوده و گاهی اکثر افراد منطقه ای را مبتلا می ساخته است . خوشبختانه در اثر مبارزاتی که با این بیماری شده بسیار کم و رو به انقراض می باشد . درباره علایم جذام باید بگوییم که افرادی که به مرض جذام مبتلا می شوند ابتدا یک سرخی مایل به سیاهی در روی بدن آنان ظاهر می شود کم کم احساس تنگی نفس می کنند و صدای انان گرفته می شود در چشم آنان سرخی مایل به کبودی پیدا می شود ، عرق انان بدبو شده و گاهی هوای بازدمی آنان نیز بوی بد می دهد . از نظر روانی بدخلق می شوند و در عالم خواب ، خواب های پریشان می بینند . بدن آنان معمولا سرد است ، در شدت بیماری گاهی انگشتان بیمار می افتد ، رنگ بیمار سیاه می شوند ف همچنین پلک ها می افتد .
اطباء سنتی در معالجه جذام ابتدا در چند نوبت منضج و مسهل های قوی تجویز می کنند تا بدن بیمار اماده برای خوردن و اثر بخشیدن داروهای اصلی شود . یکی از منضج هایی که تجویز می شود عبارت است از هلیله سیاه و زوفا و پرسیاوشان و ترنجبین از سه داروی اول هر کدام دو مثقال و ترنجبین پنج مثقال ، سه داروی اول را با چهار استکان آب بجوشانند تا دو استکان آن باقی بماند ، پس از صاف کردن ترنجبین را در آّب دوا ریخته و میل نمایند و فردای ان روز از سنا و گل سرخ به عنوان مسل استفاده شود. باید مزاج بیمار چند مرتبه عمل نماید تا خوب از مواد دفعی پاک گردد .
گستری با بیان اینکه جذام در بین بیماری های آندمیک قرار داشته یعنی در نواحی خاصی از دنیا مانند برزیل و نپال شایع است، افزود:در ایران محدوده شهر تبریز این بیماری بیشتر دیده شده و حتی یک دهکده جزامی” بابا باغی” در این منطقه وجود دارد که جذامی ها به دلیل اینکه دچار تغییر فرم صورت، فلجی اندام و کوری شده و مردم از آن ها فراری هستند در این دهکده دورهم جمع شده و از آنها پرستاری می شود.